Warzywa po francusku – 40 słówek i quiz

Warzywa, kalafior

Wiosna, wiosna, a z nią – nowalijki. Świeże warzywa wracają do kuchni, a jak wiadomo – Francja kuchnią stoi 😊 Ostatnio poznaliście nazwy owoców, a dziś przyszedł czas na kolejne słówka – warzywa po francusku. To bardzo przydatna wiedza, zwłaszcza gdy przyjdzie Wam przestudiować francuskie menu – nie zawsze podadzą Wam jego angielską wersję, a jeść trzeba! 😉

Przypomnimy jeszcze tylko krótko, że słówek najlepiej uczyć się z fiszek, a nie z listy, bo dzięki temu zawsze można zrobić sobie szybki quiz (wiem–nie wiem), a potem uczyć się tylko tych słów, na których polegliśmy, a nie studiować całą listę po raz szesnasty. Zestawy czystych fiszek możecie przygotować samodzielnie albo zamówić tutaj, a pudełka do nauki w systemie quizu znajdziecie tu.

Warzywa po francusku – słówka

I po tym krótkim, ale bardzo ważnym wstępie, wracamy do naszych warzyw. A warzywa po francusku to całkiem obszerny temat… Od czegoś trzeba jednak zacząć, więc, wybraliśmy dla Was najważniejsze słówka. Jak zawsze – z rodzajnikami określonymi (le – rodzaj męski, la – rodzaj żeński, l’ – przed samogłoską lub h niemym).

  • le légume – warzywo
  • le concombre – ogórek
  • le poivron – papryka
  • le maïs – kukurydza (właściwie to zboże, ale… 😉)
  • le pois – groch (zwykle używa się l. mnogiej)
  • le haricot – fasola (zwykle używa się l. mnogiej: les haricots; fasolka szparagowa to les haricots verts)
  • le chou – kapusta
  • le chou-fleur – kalafior (czyli dosłownie: kapusta-kwiat; całkiem trafne, prawda? 😉)
  • le chou de Bruxelles – brukselka
  • le poireau – por
  • le persil – pietruszka (korzeń lub natka!)
  • le radis – rzodkiewka
  • le navet – rzepa
  • le céleri – seler
  • le brocoli – brokuł
  • le potiron – dynia (mniejsze dynie o różnych kształtach i kolorach)
  • l’épinard – szpinak (l’épinard jest r. męskiego; zwykle używa się l. mnogiej)
  • l’artichaut – karczoch (l’artichaut jest r. męskiego)
  • l’oignon – cebula (l’oignon jest r. męskiego)
  • l’ail – czosnek (l’ail jest r. męskiego)
  • la tomate – pomidor (tak, tak, pamiętamy z lekcji biologii, że to owoc 😉)
  • la pomme de terre – ziemniak
  • la carotte – marchewka
  • la salade – sałata
  • la betterave – burak
  • la courgette – cukinia
  • la citrouille – dynia (ta duża, pomarańczowa, używana np. podczas Halloween)
  • l’aubergine – bakłażan (l’aubergine jest r. żeńskiego; w Polsce używa się czasem nazwy oberżyna)
  • l’asperge – szparag (l’asperge jest r. żeńskiego)
  • l’endive – cykoria (l’endive jest r. żeńskiego)

Zioła po francusku

I na koniec jeszcze mały dodatek do naszej listy warzyw, bez którego nasza wiosenna francuska kuchnia byłaby absolutnie niepełna – zioła! Nie wszystkie są popularne w Polsce, ale Francuzi używają ich namiętnie, więc koniecznie musicie je znać! To zwłaszcza temat dla bardziej zaawansowanych 😉

  • l’herbe – zioło (l’herbe jest r. żeńskiego i w l. pojedynczej oznacza po prostu trawę – na zioła używane w kuchni jako przyprawy mówi się: les herbes aromatiques)
  • la ciboulette – szczypiorek
  • le thym – tymianek
  • l’estragon – estragon (l’estragon jest r. męskiego)
  • le basilic – bazylia
  • le romarin – rozmaryn
  • la menthe – mięta
  • la coriandre – kolendra
  • la marjolaine – majeranek
  • l’aneth – koperek (l’aneth jest r. męskiego; Francuzi nie przepadają za koperkiem i raczej go nie używają, ale u nas jest popularny, więc czasem warto znać tę nazwę)

Warzywa po francusku – quiz

Na koniec krótki quiz – zobaczmy, ile zapamiętaliście z dzisiejszego materiału (a było tego całkiem sporo!).

W każdym pytaniu zaznaczcie jedną, poprawną odpowiedź:

1. 
Cebula to po francusku:

2. 
L’asperge jest rodzaju:

3. 
Które z poniższych nie jest ziołem:

4. 
Le haricot to:

5. 
Le persil to:

I jak Wam poszło? Mamy nadzieję, że teraz francuskie menu nie będzie Wam już straszne. 😊 Jeśli macie ochotę na kolejne słówka, to zachęcamy Was do sięgnięcia po nasze zestawy fiszek francuskich. Dzięki nim błyskawicznie opanujecie słownictwo z kilkudziesięciu zagadnień na czterech poziomach zaawansowania. Wakacje już niedługo, warto wykorzystać trochę wolnego czasu na zdobycie przydatnej wiedzy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *