Gotuj międzynarodowo: 2 proste potrawy idealne na piknik

Ludzie na pikniku

Nauka języka obcego to nie tylko przyswajanie nowych słów i zasad gramatycznych. To również – a może przede wszystkim – poznawanie nowej kultury, a niezwykle ważną jej częścią jest kuchnia… Próbowanie nowych dań i celebrowanie posiłków to – moim zdaniem – jeden z najprzyjemniejszych aspektów każdej zagranicznej podróży. I wcale nie mówię tu o drogich restauracjach. Największą radość sprawiają często właśnie najprostsze potrawy, przygotowane z niewyszukanych składników, ale równocześnie zaskakująco smaczne i – co nie mniej ważne – łatwe do powtórzenia. 🙂 Najistotniejszą cechą takich potraw jest jednak to, że za każdym razem, kiedy się nimi delektuję już w domu, przypominają mi, jak fajnie jest podróżować i znać języki obce, bo dzięki temu nasz świat – także kulinarny – staje się bogatszy i ciekawszy. 🙂

Poniżej znajdziesz dwa przepisy na proste w przygotowaniu potrawy na bazie ziemniaków, które warto zrobić jeszcze latem i zabrać ze sobą np. na piknik!

hiszpańska TORTILLA DE PATATAS

…czyli omlet z ziemniakami. Hiszpanie jedzą go na ciepło i zimno, na śniadanie, jako przekąskę przed obiadem, a nawet na kanapce.

Składniki:

5 jajek

3 ziemniaki

1 cebula

oliwa z oliwek

pieprz i sól

Obierz ziemniaki, pokrój je w grube plastry, gotuj 10 minut i odstaw, by trochę ostygły. Następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Pokrój drobno cebulkę i również ją podsmaż. Wbij całe jajka do dużej miski, wymieszaj, dodaj cebulkę, ziemniaki i dopraw solą i pieprzem. Taką mieszankę wylej na patelnię i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem. Najtrudniejsza część to przewrócenie jeszcze płynnego z góry omletu na drugą stronę. Pomoże Ci w tym duży płaski talerz. Przykryj nim patelnię i przewróć tak, by tortilla znalazła się na talerzu, następnie zsuń ją delikatnie na patelnię i smaż jeszcze przez chwilę, by omlet się ściął i zarumienił również z drugiej strony. Pokrój omlet na ćwiartki i… Gotowe! 🙂

¡Que aproveche! (Smacznego!)

niemiecka KARTOFFELSALAT

…czyli sałatka z ziemniaków. Świetny dodatek do mięs (np. grillowanych). Warto ją przygotować dzień wcześniej, żeby postała przez noc w lodówce – wtedy smakuje najlepiej. 🙂

Składniki:

5 ziemniaków

2 łyżki bulionu drobiowo-warzywnego

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki czerwonego octu winnego

sól i pieprz

majeranek

szczypiorek

Przygotuj marynatę – połącz ze sobą bulion, oliwę, ocet, sól, pieprz i majeranek. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Gdy trochę ostygną, pokrój je na spore cząstki i połącz w misce z wcześniej przygotowaną marynatą. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, a przed podaniem posyp całość pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe!

Guten Appetit!

A jakie są Twoje ulubione potrawy, do zrobienia których zainspirowały Cię zagraniczne podróże? Podasz przepis? 🙂